• Deň Zeme v praktickej triede

    Aj žiaci 2.PŠI sa postarali o pridelené záhony v rámci Dňa Zeme.

  • Osie hniezda

    Z dielni kuchárov to opäť rozvoniavalo, pieklo sa z kysnutého cesta. Zuzka nám napísala aj suroviny na prípravu osích hniezd. Žiaci boli šikovní, zvŕtali sa v kuchyni jedná radosť. Nakoniec si aj pochutnali  na tom čo si upiekli.

  • Medzinárodný deň na odstránenie rasovej diskriminácie

    V rámci Medzinárodného dňa na odstránenie rasovej diskriminácie sme so žiakmi OUI a PŠI sledovali film Tretí koniec palice. Film nás preniesol do prostredia rómskych osád na východnom Slovensku. V štyroch poviedkach pod názvom List, Sestry, Cesta, Modlitba snímka vyrozpráva štyri príbehy. Stretli sme sa s neľahkými osudmi hlavných hrdinov, ktorí sa napriek svojmu ťažkému životnému osudu nevzdávajú a snažia sa o to, aby bol ich život každým dňom lepší.

         Diskutovali sme to tom, akú rôznu formu môže mať rasová diskriminácia. Rozprávali sme aj o minulosti pripomenuli sme si ako ľudia trpeli len pre inú farbu pleti. Mali by sme sa snažiť spolu navzájom vychádzať a neodsudzovať niekoho len pre to, že má inú farbu pokožky. Farba pokožky totiž nehovorí nič o tom, aký človek je. Veľakrát môže ísť o vzdelaného, šikovného a múdreho človeka, ktorý nedostane príležitosť len kvôli predsudkom.

  • Ako nenaletieť lákavým ponukám práce

    V mesiaci apríl sme si pre žiakov Odborného učilišťa pripravili zaujímavú besedu s témou Ako nenaletieť lákavým ponukám práce.  Počas diskusie sme rozprávali o tom, akým spôsobom sa nás snažia nalákať na prácu v zahraničí.

         Sledovali sme rôzne videá s touto témou. Ľudia, ktorí sa proti svojej vôli stali novodobými otrokmi sa s nami podelili o to, čo zažili v zahraničí, ako sa k nim správali a akým spôsobom sa im podarilo dostať sa späť na Slovensko. Využili sme aj materiál voľne dostupný na internete. Slovenská katolícka charita spustila online kampaň zameranú na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Pieseň od Gipsy Čáve – Dávaj si pozor bráško s videoklipom je súčasťou celoslovenskej preventívnej kampane s názvom Nenechaj sa zotročiť. Charita ňou chce viac hovoriť o reálnych nástrahách novodobého otroctva, ktoré často zasahuje marginalizované skupiny v najchudobnejších regiónoch Slovenska.

         V závere sme v skupinkách vypracovali test zameraný na túto problematiku.

  • Svetový deň zem

    Svetový deň zeme si žiaci II.PŠI pripomenuli niekoľkými aktivitami. Najprv si pozreli krásny film "Ako sa rodí les", potom vytvorili koláž a nakoniec sa naučili ako správne triediť odpad.

  • Filmové predstavenie

    Vďaka podpore OZ Vietor sme sa spolu so žiakmi 22. 4. 2024 zúčastnili filmového predstavenia. Navštívili sme Spišskú Novú Ves - obchodné centrum Madaras. V kine Ster Century sme so záujmom sledovali rozprávku  Domáce príšerky. Pútavý príbeh nás preniesol do kúzelného mestečka. Zoznámili sme sa s Christine. Statočné dievča sa spojí s Finnickom jedným z Elfinov a napriek tomu, že sú tak odlišní, sa budú musieť spojiť a spolupracovať, aby vyriešili všetky záhady a zachránili mesto!

  • Služby a domáce práce

    Služby a domáce práce aj dnes pokračujeme v plnení tematických plánov na odbornom výcviku. Práca dievčatám ide od ruky.

  • Príprava jedál

    Viete akú vyučovaciu hodinu majú žiaci II.PŠI najradšej? Áno , je to hodina prípravy jedál. Tentokrát sa naučili uvariť chutný  Granadír. Mňam!

  • Beseda s lesnými pedagógmi

    V mesiaci apríl v rámci Dňa zeme, sme na našej škole usporiadali besedu s lesnými pedagógmi z Lesnej správy  Smolník. Lesný pracovníci nás oboznámili s druhmi stromov, ktoré sa nachádzajú v našich lesoch, s ich ochranou a zásadami ich výrubu.  Ukázali nám rôzne druhy semien stromčekov, ukážky dreva a jeho ich použitie, ako vo výrobe tak aj v bežnom živote. Keďže do lesa patrí  aj zver, tak nám porozprávali najmä o vysokej zvery a medveďoch, ktorí sa pohybujú aj v našom regióne. Prezreli sme si  jelenie zhody a predviedli nám vábenie zvery vábničkami. Spoločne so žiakmi sme diskutovali aj o vhodnom a nevhodnom správaní  sa ľudí v lese. Bola to veľmi zaujímavá a poučná beseda ako pre žiakov, tak aj pre pedagógov.

                                                                           Bc. Alžbeta Keruľová

                                                                             Koordinátor ENV

  • Odborný výcvik

    Dnes na odbornom výcviku v kuchynke to rozvoniavalo. Pripravili sme si obed zemiakové hranolčeky a kuracie prsia na horčici, tatárska omáčka. Zopakovali si predbežné úpravy zemiakov a mäsa. Jedlo pripravili tepelnou úpravou vyprážaním a dusením. Obed každému chutil.
  • Celoslovenská súťaž

    Vo svete školstva existuje mnoho príležitostí, ako žiaci môžu preukázať svoje nadanie a schopnosti mimo klasických súvislostí. Nedávno sa žiačky Odborného učilišťa internátneho v Prakovciach v odbore : Služby a domáce práce zúčastnili na Celoslovenskej súťaži praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore služby a domáce práce v Poprade.

    Táto súťaž, ktorá sa koná každoročne, poskytuje žiakom príležitosť prezentovať svoje zručnosti a kreativitu

    v rôznych praktických disciplínach, ako sú varenie, starostlivosť o domácnosť a mnoho ďalších. Pre naše žiačky to bola príležitosť ukázať svoj talent a zručnosti v rôznych oblastiach domácich prác a služieb.

    Medzi účastníčkami z našej školy boli Lívia Horváthová a Andrea Balogová.  

    Veľká vďaka patrí aj pani majsterke odbornej výchovy Bc. Márii Novotnej, ktorá ich na súťaž pripravovala.

  • Ocenený kolega

    Regionálny úrad školskej správy v Košiciach udelil pri príležitosti Dňa učiteľov významné ocenenie jednému z pedagógov Spojenej školy internátnej v Prakovciach, Mgr. Tiborovi Semanovi,  za jeho vynikajúci prínos vo vzdelávaní a podpore žiakov so špeciálnymi potrebami. Tento akt uznania nie je len významným míľnikom pre oceneného učiteľa, ale aj pre celú školskú komunitu, ktorá si uvedomuje výnimočný vplyv, aký majú títo učitelia na životy svojich žiakov.

    Pán Mgr. Tibor Seman, pracuje na Spojenej škole internátnej ako majster odbornej výchovy v odbore stavebná výroba – maliarske a natieračské práce. Na škole pôsobí od jej založenia už 40 rokov. Prešiel pozíciami : vychovávateľ a majster odbornej výchovy. Za svojho pôsobenia v špeciálnom školstve sa stal pilierom školy, kde svojou neúnavnou prácou, empatiou a odbornými znalosťami významne ovplyvňoval životy svojich žiakov. Jeho prístup je založený na posilňovaní sebaúcty; podporuje prostredie, kde sa každý žiak môže cítiť akceptovaný a cenený.

  • Informácie k zápisu detí do Základnej školy pre žiakov s autizmom

    Informácie nájdete v časti organizačnej zložky ZŠ pre žiakov s autizmom ( https://ssiprakovce.edupage.org/text31/). 

  • Jarný výsev

    Každý rok sa po zime príroda prebúdza, všetko klíči a začína rásť, je tu jar. Žiaci III. PŠI sa s nadšením pustili do práce a vysiali semená na predpestovanie sadeničiek.

  • Všetci s florbalkami do školy

    Pri príležitosti medzinárodného dňa florbalu sme sa 12. 4. 2024  zapojili do výzvy s florbalkami do školy. Na našom školskom ihrisku sme si zahrali florbal. Zapojili sa žiaci OUI, ŠZŠ, žiaci ZŠ s autizmom a žiaci našej Praktickej školy. Žiaci sa oboznamovali s touto hrou, skúšali triafať hokejkou do bránky a podľa svojich možností sa zapájali do hry. Športová aktivita sa žiakom páčila a dúfame, že florbal alebo akýkoľvek iný šport bude žiakom prinášať radosť z pohybu. 

  • Jarná príprava záhrady

    Začali sa jarné prípravy školskej záhrady v SŠI Prakovce ...

  • Cvičenie s fyzioterapeutkou Katkou

    Dnes 10.4.2024 bol deň v každej zložke v našej škole úplne iný. Privítali sme fyzioterapeutku Katku, s ktorou sme cvičili najprv v triede pre autistov. Bolo to veľmi zaujímavé, cvičili sme s rôznym náradím. Katka nám porozprávala čo je dôležité a ako sa má správne sedieť pri písaní. Starší žiaci cvičili s paličkami a vyskúšali si aj SM systém cvičenie. Rozcvičili si aj krčnú a hrudníkovú chrbticu. Bola to taká liečebná rehabilitácia.

         Ako posledný nastúpili žiaci z praktickej školy, ktorí Katkine cviky veľmi dobre poznajú, lebo sa s ňou stretávajú v domove „IDEA“. Katka im precvičovala rôzne cviky za pomoci asistentky Sašky. Za takéto spoločné stretnutie ďakujeme Katke a majsterke Daši, ktoré nám deň urobili krajším.

  • Medzinárodný deň vtáctva v PŠ

    Medzinárodný deň vtáctva, ktorý sa každoročne oslavuje 1. apríla, spadá na obdobie, kedy migrácia rôznych druhov vtákov vrcholí. Aj žiaci III. PŠI si pri tejto príležitosti zopakovali, ktoré najznámejšie druhy nielen sťahovavých vtákov poznajú a usilovne vytvorili LEPORELO.

  • Svetový deň vody

    Cieľom Svetového dňa vody, ktorý si už takmer tri desaťročia pripomíname 22. marca, je upriamiť pozornosť na životne dôležitú vodu. V tento deň sa žiaci III. PŠI symbolicky obliekli do modrej aj s kvapkou vody na svojej hrudi.

  • Medzinárodný deň vtáctva

    Medzinárodný deň vtáctva si žiaci II.PŠI pripomenuli tvorbou leporela ale aj rozhovorom a videom vtáčikoch.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola internátna Prakovce
    Breziny 256, Prakovce ,05562
  • 053/4874115, 053/4874390, 0915971646

Fotogaléria